Olvasóleányka

Könyvértékelés: Mary Higgins Clark - A Hamupipőke - gyilkosság

2016. november 05. 21:02 - Olvasóleányka

5_1.jpg

A novembert egy izgalmas krimivel kezdtem. Mary Higgins Clark A gyanú árnyékában című sorozatának második részét olvastam, ami felülmúlta az elsőt.

Az első részben, a Téged nem lehet elfelejteni-ben "egy manhattani baleseti sebészt a kisfia szeme láttára ölnek meg egy játszótéren. Öt év elteltével a gyilkos még mindig szabadlábon van... Amikor Laurie Moran férjét brutálisan meggyilkolták, csak a hároméves Timmy látta az édesapja gyilkosának arcát. Az átható kék szempár még öt évvel később is kísérti álmában Timmyt. Laurie-t még nagyobb félelem nyomasztja - a gyilkos fenyegetése, amelyet odakiáltott a fiának, miközben elmenekült a helyszínről: ,,Mondd meg anyádnak, ő lesz a következő, utána pedig te jössz..." És az asszonynak most ismét gyilkossággal van dolga, ezúttal egy megtörtént, de megoldatlan bűnügyekkel foglalkozó tévésorozat producereként. A sorozat első részében egy nő húsz évvel korábbi, felderítetlenül maradt meggyilkolása a téma. Az élénk társasági életet élő asszonyt a friss diplomás lánya tiszteletére rendezett gála után megfojtva találták az ágyában. A nagy port kavaró gyilkosság országszerte szerepelt a hírekben, így Laurie biztos benne, hogy az ügy - a maga pazar környezetében és az akkori éjszaka vendégeinek közreműködésével - sikerre viszi majd a műsort. Ám amikor megkezdik a forgatást Betsy azóta elhidegült barátaival, világossá válik, hogy valamennyiüknek titkai vannak - kinek kisebbek, kinek nagyobbak. És közben rájövünk, hogy az átható kék szempár még mindig figyel.."

A Hamupipőke-gyilkosságban a főszereplők ugyanazok. Laurie elkezdi a sorozat következő részének a forgatását. "Amikor Susan Dempsey-t, a gyönyörű és tehetséges Los Angeles-i egyetemistát holtan találták, a gyilkosság számos kérdést vetett fel. Miért parkolt az autója kilométerekre a holttestétől? Megjelent egyáltalán azon a meghallgatáson, amelyre egy feltörekvő filmrendező várta az otthonában? Miért akarja Susan barátja elkerülni a kapcsolatukra vonatkozó kérdéseket? Összefüggésben volt az eltűnése egy ellentmondásos egyházzal? Ragyogó műszaki érzéke miatt állt közel a számítástechnika-tanárához, vagy többről volt szó? És miért hiányzott Susanről az egyik cipője, amikor felfedezték a holttestét? Laurie tudja, hogy a történet tökéletesen alkalmas a képernyőre, különösen, hogy a korábbi gyanúsítottak között ott vannak Hollywood elitjének tagjai és a technika milliárdosai. De vajon a gyilkos is így gondolja-e?"

2_1.jpg

Az első rész egy könnyed krimi volt. Nem nagyon voltak váratlan fordulatok, vagy félelmetes részek. Bár ezek ellenére, se jöttem rá hamar, ki rejtőzött a gyilkosság mögött. Mégis élvezhető volt, és tetszett a könnyed stílus.

A második rész viszont cselekményében olykor igen meglepő volt, ami csak fokozta az izgalmakat.
Nagyon tetszett a szerkezeti felépítése. Szinte minden karakter szemszögéből látjuk a cselekmény kibontakozását, ennek köszönhetően mindig másra terelődik a gyanú. Valamint, a fejezetek és a személyek közötti átmenet is nagyon jól meg van oldva. Szinte észrevétlen a váltás, és mégis összefüggő a leírás.
Növeli a feszültséget, hogy szinte minden gyanúsítottnak van valami titka, rejtegetnivalója, amiért nem szívesen hagyjuk abba az olvasást. És gyakran eshetünk abba a hibába, hogy "még egy fejezet" elalvás előtt :)
Félelmetes részek most sem voltak a történetben, megmaradt a könnyed stílus. Így ez azon könyvmolyoknak is tökéletes választás, akik szeretik az izgalmakat, de kerülik a vérben tocsogó jeleneteket.

Tetszett a vallás azon módon való bemutatása, amiről sokszor nem mernek az emberek beszélni. Hogy bizonyos egyházak, hogyan is használják fel az emberek félelmeit arra, hogy akár pénzt, vagy bármi mást kicsaljanak tőlük. Persze, nem lehet általánosítani, de érdemes olykor kihúzni a fejünket a homokból és nyitott szemmel szemlélni a világot.

3_1.jpg

 A főszereplők szerethetőek, mint Laurie, a sorozat kitalálója, Leo, az apukája, aki mindig megérzi a bajt vagy Alex, az ügyvéd, aki szerelmes Laurie-be és rafinált kérdéseivel mindig zavarba tudja hozni a gyanúsítottakat.

Egy jó könyvet mindig egy kis szomorúsággal fejez be az olvasó, hisz búcsút kell vennie a szereplőktől, az izgalomtól, a történetbeli világtól. Viszont egy kis vigaszt tud nyújtani, ha tudjuk, jön a folytatás :) Ugyanis, A gyanú árnyékában-nak lesz harmadik része is! Míg a halál el nem választ címmel fog megjelenni 2017-ben.

A könyvet köszönöm a 21. Század Kiadónak!

A könyveket meg tudjátok rendelni 20% kedvezménnyel a Kiadó honlapjáról!
Az első részt itt, a második részt pedig itt tudjátok megvásárolni.

Értékelés: 10/9

4_1.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoleanyka.blog.hu/api/trackback/id/tr9811933109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása