Olvasóleányka

Könyvértékelés: Jenny Colgan - Piciny Csodák Péksége

2016. október 19. 22:32 - Olvasóleányka

4.jpg

A Jenny Colgan és könyvei iránt érzett rajongásom töretlen és továbbra sem tudok betelni az írónő vicces, elragadó és bájos stílusával :)

Legújabb könyve idén októberben jelent meg Piciny Csodák Péksége címmel. És már nagyon vártam, hogy kezembe vehessem és belevethessem magam a sütik és szénhidrátok mesés világába :)

"Polly és Chris már hét éve együtt élnek, de kapcsolatuk válságba kerül. Chris visszaköltözik az anyjához, Polly pedig kiadó lakást keres. A hirdetések közt akad egy romantikusan csábító; egy apró szigeten álló házikó, ahová csak apálykor lehet eljutni autóval. Barátnője hiába próbálja lebeszélni az őrült tervről, Polly hajthatatlan.
A kikötőfal fölött álló ház igencsak rozoga állapotban várja új gazdáját, és a barátságtalan helyiektől vásárolt ehetetlen péksütemény sem segít Polly hangulatán. Késő este süt néhány cipót, amiből hajnalban visz a halászoknak. A faluban hamar híre megy Polly süteményeinek, így a lány új barátokra, különc hódolókra no meg esküdt ellenségekre tesz szert, és ki tudja, talán a szívvel-lélekkel sütött finomságok őt is megváltoztatják, hogy képes legyen újra bízni és szeretni."

A könyv első 40-50 oldala unalmas volt. Nem tudtam, hogy fogunk elérkezni Colgan vicces, aranyos történetéhez és stílusához. Aztán csak eltelt, és innentől kezdve nem szívesen raktam le a könyvet.

A könyv Pollyról szól, aki nagyon szerethető, figyelmes, kedves nő. Mindig mások érdekét tartja szem előtt, ennek köszönhető az is, hogy kénytelen olyan albérletet keresnie, amit szűkös anyagi keretei megengednek. Így kerül Plymouthből Mount Polbearnebe. A sziget különlegessége, hogy dagály idején az odavezető utat ellepi az óceán, és csak hajóval lesz megközelíthető. A kis község létszáma elenyésző, így mindenki mindenkit ismer. Polly beköltözése sem marad észrevétlen, a halászok sietnek segítségére a bútorok becipelésekor.

Polly hobbija, amiben mindig örömét leli az a kenyér sütés. Imád kísérletezni, új ízeket kipróbálni, a frissen sült kenyér illatát a házban.
Mivel a helyi pékség árui minőségen aluliak, hamar híre megy Polly tehetségének és ő szívesen szolgálja ki a kenyérre éhező emberek étvágyát.
Természetesen ezt nem nézi mindenki jó szemmel, és akadályok nélkül nem is lehetne érdekes ez a történet :)

collage_7.jpg

Pollynak új barátai lesznek, és egy új kis háziállata is. Kezdi egyre otthonosabban érezni magát a kis városban, pedig nem tervezte, hogy túl sokáig maradna itt.

A könyv nem sok fordulatot és izgalmat ígér, de azért mégis van venne egy-két szál, ami nem féltétlenül úgy alakul, ahogy az olvasó várná vagy tervezné.

Polly szerelmi élete sem a legegyszerűbben zajlik, de ahogy mondani szokták: "Ha nem jó a vége, akkor ez még nem a vége."

A történetet nem csak a sütés, a kenyerek és különböző finomságok teszik különlegessé, hanem a vicces történetek, amik szinte minden oldalon mosolyt csalnak az arcunkra. A szereplők egyszerűek, de mégis van egy egyéni stílusuk, amiért a történet változatos és érdekes tud maradni.

Tanúi lehetünk Polly fejlődésének, hogy hogyan lesz egy önbizalommal teli, független, sikeres nő a könyv végére, és hogyan is találja meg önmagát az új otthonában.

45.jpg

Az egyetlen dolog, ami nem feltétlen tetszett a könyvben az a vége, pontosabban, ahogy vége lett az utolsó 50 oldalon. Kiszámítható volt, hogy mivel fog végződni, viszont nekem már tényleg túl cukormázas volt a kivitelezés. Pedig én aztán bírom a romantikát :)

De ez olyan kis apróság, ami eltörpül a könyv szerethetősége mellett.
Jenny Colgan stílusa egyszerűen csak zabálnivaló. Az én szívemhez - lelkemhez minden eddigi könyvével megtalálta az odavezető utat, és rabul ejtette.

A könyvnek lesz folytatása is Kalamajka a Piciny Csodás Pékségében címmel, viszont a megjelenés idejéről még nem találtam információt.

A könyvet a Libri Kiadó jelentette meg, és az Insomnia könyvek csoportját gazdagítja.

Ajánlani tudom ezekre a hideg estékre, mert ahogy elképzeli az ember a frissen sülő kenyereket, zsemléket, a forró kávét és a teát a kandalló tüze mellett, hirtelen vágyat érez egy saját pékséget nyisson, vagy legalább közel költözzön az egyikhez :)

Értékelés: 10/9

7.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoleanyka.blog.hu/api/trackback/id/tr4611822755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása