Olvasóleányka

Könyvértékelés: Terry Hayes - Nevem Pilgrim

2017. március 08. 12:17 - Olvasóleányka

17198102_1615050838523952_987741352_n.jpg

Ezt a könyvet már nagyon régen felírtam az "Elolvasandók" listámra, végül barátnőmtől, egyben könyvmolytársamtól meg is kaptam :)
Idén eddig nagyon jó könyveket olvastam. De Nevem Pilgrim felülmúlt majdnem minden eddigi thrillert és krimit, amit valaha olvastam! Egy kivétel van, Sophie McKenzie Mióta meghaltál műve az etalon.

700 oldal olyan gyorsan elrepült, mintha csak 300 lett volna. Egy oldalig sem lankadt az izgalom a cselekményben. Egyszerűen, zseniálisan volt felépítve újabbnál újabb csavarokkal.

"A Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.
E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez és maga Pilgrim írta a könyvet.
Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukus pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene nevében."

Nagy rajongója vagyok a detektíves, nyomozós, kémes történeteknek. De nagyon ritka már az eredeti cselekmény, hogy ne egy sablonos, ezerszer elismételt sztorit olvassunk.
A leírásból is kitűnik, hogy egy összetett, izgalmas irományban reménykedhetünk. Szerencsére, ez az első laptól az utolsóig így is van. Egy percig sem unatkozunk.
Ami esetleg hátránya lehet a könyvnek, azok a kínzások és halálesetek túl részletgazdag leírása. Volt 1-2 rész, amikor már az émelygés kerülgetett :) De ezektől eltekintve toplistás könyv.

de.jpg

Van a főhősünk, akinek rengeteg neve volt már életében. Talán már az igazi nevére ő sem emlékszik. Ő lesz Pilgrim. Mindig is fontos szerepet töltött be a titkos szolgálat életében, olyannyira, hogy csak pár ember tudott a létezéséről és munkásságáról. Az egyik küldetése után nyugdíjba vonul és ír egy könyvet, amiben a tökéletes bűntényeket meséli el.
A könyv alapján történik New Yorkban egy gyilkosság. Olyan tökéletesen hajtották végre, hogy szinte esélytelen nyomokat találni. A falon van egy naptár, amin Bodrum városa van Törökországból. Valamint egy számsor, ami török telefonszámra utal. Így Pilgrim odautazik. Nem véletlen, hogy a szálak is idevezetnek, hisz egy itt történt gyilkossággal is összeköthető a new york-i eset.

A cselekmény közben egy másik szálon is fut, ami napjainkban nagyon is aktuális, a terrorizmusról. A másik főszereplő Szaracén. Egész kiskorától láthatjuk az életét Pilgrim narratívájában. Bemutatja a családját, Szaud-Arabáit, és hogy hogyan is vált terroristává. Szaracén egyetlen célja, ami fiatalkorától mindennap élteti, hogy megsemmisítő csapást mérjen Amerikára. Éveken át dolgozik és tesz a "szent célért", ami már nagyon közel áll a megvalósításhoz.

A szálak valahol egybe érnek, de csak nagyon későn derül ki, mi is az összekötő kapocs. Nincsenek klisék és elcsépelt fordulatok. A könyv Amerika sebezhetőségére hívja fel a figyelmet. Sőt, az emberiség sebezhetőségére, aminek sajnos mindannyian ki vagyunk téve.
Átlag emberként örülhetünk, hogy nem tapasztaljuk és érzékeljük milyen fenyegetések vesznek minket körbe. Mert különben, félelemben töltenénk az egész életünket.

Ajánlom a könyvet mindenkinek, aki vágyik az izgalomra, a fordulatokra, a kiszámíthatatlanságra! Zseniális mű! A valaha olvasott legjobb thriller! Garantált, hogy este az olvasást fogod választani alvás helyett ;)

17161042_1615050991857270_1151932775_n.jpg

A könyv a Libri Kiadó gondozásában került kiadásra! Köszönet érte!

Értékelés: 10/10

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoleanyka.blog.hu/api/trackback/id/tr8212322121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása