Olvasóleányka

Könyvértékelés: Jessica Knoll - Szerencse lánya

2016. szeptember 01. 14:19 - Olvasóleányka

k.jpg

"Megláttam, milyen oltalmat nyújt a siker, a sikert pedig a mobiltelefonos beszélgetés végén található beosztott megfenyegetése, a nagyvárost terrorizáló drága körömcipő definiálja, az emberek egyszerűen akkor állnak félre az utunkból, ha úgy tűnik, hogy nekünk fontosabb helyekre kell igyekeznünk, mint nekik… Úgy döntöttem, hogy csak ezt kell elérnem, és soha többé senki sem bánthat."

Jessica Knoll vezető szerkesztő volt a Cosmopolitan magazinnál. Jelenleg New Yorkban él férjével, és második regényén dolgozik. A szerencse lányából Reese Witherspoon forgat filmet.

A huszonéves TifAni FaNelli a kiváltságosok életét éli. Egy körülrajongott női magazin megbecsült munkatársa, aki a drága ékszerek és márkás ruhaköltemények mellé még egy sármos és jó pedigréjű vőlegénnyel is rendelkezik. Mindazt elérte, ami másoknak csak álom.

De a tökéletesség látszata valójában álcája. Ani múltja kimondhatatlan titkot rejt. Tizennégy évvel ezelőtt a Bradley középiskolában borzalmas dolgok történtek. Meggyalázták, meghurcolták, kinevették. A kis Ani aznap megsemmisült. Az erős TifAni lépett a helyébe, aki mindent meg akar kapni az élettől…

 

Ami ebben a könyvben elsőre megtetszett a borítója, hogy a történet New Yorkban játszódik, a csillogás, a luxus és a titok, amit Ani magával hordoz.

A könyv az első oldaltól magával ragadott! Letehetetlen volt számomra, mindenhova magammal vittem, és olvastam, amikor csak tudtam. Így, kevesebb, mint egy hét alatt, sikerült is befejezni.

A történet leírása nagyon tetszett. Az egyik a jelenkori, felnőtt Ani, aki esküvőre készül, és mindent elért az életben, amit szeretett volna: nívós munkahely, gazdag férj, New York, irigykedő pillantások. A másik, a kislány Ani, aki egy katolikus lányiskolából átkerül egy elit gimnáziumba, ahol a népszerű lányok közé akar bekerülni, amiért meg is tesz mindent. Aztán túllép egy bizonyos határt, ami visszafordíthatatlan következményekkel jár, és egész életén keresztül magával hordozza ezt a lelki terhet.

A felnőtt Ani élete kicsit Szex és New York-os, csak egy sötétebb, titokzatosabb hangulattal. Tetszett Ani viselkedése, fölényeskedése, ahogy megvan a véleménye mindenkiről. Pedig az életben távol állnak tőlem az ilyen személyiségű emberek, a könyvben mégis teljesen magával ragadt.
A gyerekkori Ani élete pedig olyan, mint a Bajos csajok című film, csak itt komolyabb következményei vannak a figyeleméhségnek és a népszerűség utáni vágynak.

collage_2.jpg

A történet, nem olyan, amire számítottam, hanem sokkal jobb! Amiről azt gondolná az olvasó, hogy megtörtént a nagy baj, ennél rosszabb már nem lehet, akkor az író még csavar egyet a történeten. Kiszámíthatatlan volt a cselekmény, számomra. De élveztem minden egyes meglepődést. Izgalmas, tele fordulatokkal, egy percig sem unalmas.

Ha viszont kicsit komolyabban benézünk a sorok közé, láthatjuk, hogy az írónő olyan problémákat hoz fel, amivel a mai fiatalok igen gyakran találkoznak: megfelelési kényszer, látszat barátságok, túlzott italfogyasztás, csúfolás és kiközösítés, és még komolyabbak.
Egy tinédzserkorban lévő gyereknek kiegyensúlyozott családi háttérrel is nehéz időszak ez. De ha még a szülői támogatás is ingatag, könnyen el lehet kallódni és rossz útra lépni.

Így az érdekfeszítő cselekmény mellett, ez egy jó példa lehet fiatalabb korú lányoknak, hogy mik lehetnek a fontos értékek a középiskolában. Bár van 1-2 rész, amit nem biztos, hogy szeretném, ha a majdani 14 éves lányom elolvasna...

A vége egy kicsit meseszerű vagy eltúlzott. Egy kicsit összecsapott. Valótlan szerűnek érzi az ember, hogy ennyi bonyodalom után ilyen "egyszerűen" záródjon le minden.

Összességében véve viszont nagyon jó volt olvasni, jó választás volt. Nem egy megszokott könyv. Egyedi stílusa már a szerepelők személyiségében is megjelenik, valamint ahogy ezeket a mindennapi témákat, tinédzserkori problémákat taglalja.

Köszönet a Libri Kiadónak a kiadásért!

Értékelés: 10/10

14159867_1405153412847030_1540108520_n.jpg

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://olvasoleanyka.blog.hu/api/trackback/id/tr3011668128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása